Waar moet je op letten bij het bestelen van online drukwerk?

Je kunt voor je drukwerk naar een drukkerij Utrecht, maar je bent goedkoper uit als je het online bestelt. Wel ben je dan zelf volledig verantwoordelijk voor de kwaliteit van je drukwerk en moet je alles zelf regelen. In dit artikel geven wij je drie tips voor het bestellen van online drukwerk.

1. Zorg voor een goede opmaak

drukkerij utrecht

Bij het opmaken van drukwerkbestanden komt vaak wel wat kijken. Op zich hoef je slechts enkele eenvoudige aanpassingen te doen, maar je moet dit wel net even weten. Drukwerkbestanden moet je bijvoorbeeld in CMYK-kleuren opmaken. Het drukwerk wordt namelijk met deze waarden gedrukt. Eventuele PMS- of RGB-kleuren worden wel naar CMYK omgezet, maar dit kan er heel anders uit komen te zien.

Verder is het belangrijk dat de afbeeldingen geen pixels hebben en er scherp uitzien. Op het beeldscherm kan het er goed uitzien, terwijl het er in gedrukte vorm wazig uitziet. Zorg er daarom voor dat al je afbeeldingen een DPI van 300 of meer hebben.

drukkerij utrecht

2. Gebruik PMS-kleuren om verschillen in kleur te voorkomen

Standaard wordt drukwerk dus gedrukt in CMYK-kleuren, maar je kunt er ook voor kiezen om het in PMS-kleuren te laten drukken. Het voordeel hiervan is dat PMS-kleuren vastgestelde waarden zijn, waardoor er minder kleurverschil ontstaat. Kleurverschil is niet voor iedereen een probleem, maar dit kan het wel zijn als je verschillende huisstijlelementen in precies dezelfde kleur wilt.