Blockchain in de transport & logistiek sector maakt het mogelijk om producten te traceren en de waarheidsgetrouwheid van informatie daarover te verifiëren, zoals nog nooit eerder mogelijk was. Zo kan bijvoorbeeld een zending gedurende de gehele geschiedenis van het product worden gevolgd, vanaf de productielocatie totdat het bij de consument is aangekomen.

Vandaag de dag hebben kopers steeds meer oog voor tal van aspecten, in de eerste plaats dat van de duurzaamheid, zodat u de kwaliteit en de herkomst van een product kunt garanderen en u het een onmiddellijk waarneembare meerwaarde kunt geven.

Dit niveau van traceerbaarheid in de toeleveringsketen is echter alleen mogelijk als alle informatie over dat specifieke product wordt geverifieerd en vooral gedeeld, door het merk, de producent, de distributeur, de leveranciers, voor de eindgebruiker.

Blockchain en informatie-uitwisseling

De ontwikkeling van de informatietechnologie en het Internet heeft het mogelijk gemaakt efficiënter samen te werken. Tegenwoordig deelt een bedrijf of organisatie op deze manier informatie intern, maar als het gaat om samenwerking tussen verschillende entiteiten, zijn er nog veel onzekerheden in verband met gegevensbeveiliging, bedrijfs geheimhouding, privacy en aansprakelijkheid.

De transport & logistiek sector is precies het meest treffende voorbeeld van informatie die moet worden gedeeld tussen het merk, de fabrikant en de verschillende dienstverleners. Vandaag is er een manier om de uitwisseling van gegevens, de informatiestroom, veel efficiënter te laten verlopen.

Dit alles dankzij blockchain, een wereldwijd platform dat verschillende deelnemers in staat stelt tegelijkertijd verbinding te maken en “digitale objecten”, gebruikers en hun operaties te beheren met een protocol dat consensus wordt genoemd.

Als we het over blockchain hebben, hebben we het over de “Machine of trust”. In de praktijk kunnen meerdere partijen gegevens op een gemakkelijke en handige manier beveiligen. Niet alleen de informatiestroom is nauwkeuriger en tijdiger, maar ook de “waarde” van de gegevens zelf wordt in de transport & logistiek sector doorgegeven.

Nuttig instrument tegen diefstal en namaak

Dankzij blockchain volstaat het om het originele product te markeren, bijvoorbeeld door een RFID in te brengen, om te voorkomen dat de eindconsument in verwarring wordt gebracht door producten met dezelfde of een soortgelijke merknaam.

Evenzo zouden diefstallen gemakkelijker kunnen worden aangegeven.

Indien alle producten van een “label” zijn voorzien, zou de eigenaar een inventaris van de gestolen productcodes kunnen opmaken en deze in een lijst kunnen plaatsen met het diefstalrapport “als bijlage”. Deze gegevens zouden worden ingevoerd in een blockchain die het mogelijk maakt documenten op te nemen. Totaallogistiek

De eigenaar kan dan de status van het product wijzigen in “gestolen”.

Elke detailhandelaar of consument die een artikel scant, zou niet alleen de echtheid ervan verifiëren, maar in dit geval ook zien dat het product gestolen was. Totaallogistiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *