Radius

Bedrijven zijn door de jaren heen steeds kwetsbaarder geworden! Radius helpt hen om die kwetsbaarheid op het gebied van online netwerken te verminderen. Wanneer u nooit eerder van Radius gehoord heeft of dit momenteel nog niet gebruikt, kan het slim zijn om dit artikel te lezen. In dit artikel gaan we dieper in op de werking van Radius en de voordelen die het uw organisatie kan bieden. Om te beginnen is het goed om naar de definitie van deze beveiligingsmethode te kijken. Radius staat voor Remote Authentication Dial-In User Service. Met deze technologie is het mogelijk om bepaalde gebruikers toegang te geven tot het netwerk.

Hackers

Verschillende rollen toewijzen met Radius

Niet alleen kunt u gebruikers toegang geven tot het netwerk of hen weigeren, ook is het mogelijk om gebruikers bepaalde rollen toe te kennen. De ene medewerker zal toegang moeten krijgen tot een groter deel van het netwerk dan een andere medewerker. Wist u dat Radius momenteel ook veel door Nederlandse internetproviders wordt gebruikt? Denk aan een klant die zijn rekening niet tijdig of helemaal niet betaalt. In zo’n geval moet de toegang tot het netwerk van deze gebruiker geblokkeerd worden, om te voorkomen dat de schulden verder oplopen.

Netwerk

Zelf ook Radius gebruiken binnen uw organisatie

Doorgaans wordt Radius als een oplossing voor drie bedrijfselementen beschouwd, te weten: authenticatie, autorisatie en accounting. In feite spreken deze functies voor zich! Zo is het dankzij de authenticatie- en autorisatiefunctie van Radius mogelijk om te traceren wie toegang wil tot het netwerk, om op basis van de gegevens van een gebruiker te bepalen of deze de toegang ook daadwerkelijk krijgt.

De accountingfunctie is iets lastiger! Met deze functie is het mogelijk om gebruikers over bepaalde groepen te verdelen, op basis van hetgeen zij betalen. Iemand die meer betaalt heeft in sommige gevallen recht op sneller internet.